Nästan alla har någon gång råkat ut för en situation när man har känt sig rädd, till exempel när man ensam cyklar hem från träningen eller går hem från krogen sent på natten. En del personer rör sig aldrig ute efter mörkrets infall, andra tar taxi. En annan lösning på problemet kan vara att köpa ett överfallslarm. Ett överfallslarm kan ge dig den trygghet du behöver. Tårgas till exempel är inte lagligt i Sverige men överfallslarm är inte alls reglerade i någon lag. Du kan alltså vara helt lugn när du köper ett överfallslarm, du gör inget olagligt. 

Kan alla använda överfallslarm? 

Överfallslarm kan användas av alla, oavsett ålder eller kön. Om du bor i storstaden eller på landsbygden. Det finns ingen undre åldersgräns så rent teoretiskt kan till och med barn köpa och använda ett överfallslarm. Barn bör dock inte använda överfallslarm eftersom de inte ska vara ute ensamma sent på kvällen och dessutom låter överfallslarm väldigt högt och får absolut inte användas som en leksak. Många kvinnor använder överfallslarm och även många äldre personer. Det är ett sätt för dem att känna sig lite tryggare när de rör sig utomhus och många äldre känner sig också tryggare i sitt hem med ett överfallslarm. 

Olika typer av överfallslarm 

Det finns en massa olika typer av överfallslarm på marknaden. Det de har genomensamt är att de är relativt små, man ska ju kunna hålla ett överfallslarm i handen och så för de fruktansvärt mycket väsen när de aktiveras. De flesta överfallslarm aktiveras genom att man drar i en sprint och de börjar då ljuda väldigt högt. På vissa överfallslarm sitter sprinten fast i ett snöre, men nackdelen är att förövaren då kan få fatt i sprinten och stänga av överfallslarmet. En del överfallslarm tillverkas därför utan snöre och tanken är att man som offer ska kasta iväg sprintern så att överfallslarmet inte går att stänga av. 

Är överfallslarm effektiva? 

Överfallslarm är mycket effektiva. Ljudnivån är så fruktansvärt hög att det nästan smärtar i öronen, ingen person klarar av att stanna i ett sådant oväsen. Men för att ett överfallslarm ska fungera väl gäller det att ha det lättillgängligt. Många personer köper ett överfallslarm men förvarar det längst ned i handväskan eller i fickan och hinner inte få fram det vid ett överfall. Se alltid till att förvara överfallslarmet på ett ställe där du kan få tag på det på någon sekund. 

Att köpa ett överfallslarm

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *