De flesta som varit med om inbrott vittnar om att det värsta är känslan av att någon varit inne i huset. Självklart kan man sakna det som blivit stulet men ekonomiska värden går att få tillbaka genom hemförsäkringen. Känslan av otrygghet är däremot inte lika lätt att bli av med. Statistik visar att de som medvetet jobbar för att försvåra för tjuvarna även tydligt minskar risken för inbrott.

Ett steg är att skapa grannsamverkan. Det innebär att grannar samarbetar via ett koncept som bland annat innebär att man genomför förebyggande åtgärder i området samt har löpande träffar för att gemensamt öka tryggheten. Bland annat finns formulär man kan fylla i och ge till grannar gällande när man ska vara borta, vilka som får gå in i bostaden under den tiden m.m.

Ett annat steg är be om hjälp under tider man är bortrest. Ser tjuvarna att ingen är hemma ökar nämligen risken för inbrott. Låt grannarna ta in posten, vattna blommor och röra sig i bostaden.

Villalarm skyddar hemmet hela tiden

Det tydligaste sättet är däremot att skaffa villalarm. Dagens larmsystem skapar säkerhet över hela bostaden och inte enbart vid entrén. Det är mycket vanligt att det består av ett entrélarm, rörelsedetektorer inomhus samt brytlarm vid vissa fönster. Dessutom ingår det alltid en rad dekaler som kan sättas upp på fönsterna för att därigenom skylta med att bostaden har villalarm. De som gör inbrott väljer självklart de ”enklaste offren” och om man möts av dessa dekaler minskar risken för inbrott redan i ett förebyggande skede.

Villalarm kan även kopplats till en smartphone vilket gör att man direkt kan se om larmet lösts ut men även koppla på och koppla av villalarmet via en app. Därmed kan man exempelvis koppla bort det när grannen ska vattna eller ta in posten.

Ytterligare ett steg är att se över fönster och dörrar. Dagens ytterdörrar är generellt mycket säkra och svåra att forcera. Men på äldre hus sitter fortfarande de äldre modellerna av ytterdörrar, som inte alls har samma säkerhet. Många gånger är däremot inte ytterdörren det största problemet – utan altandörren. En dörr som många glömmer bort i säkerhetstänket. Att se över möjliga ”invägar” till bostaden är att generellt öka säkerheten och minska risken för inbrott.

Så skyddar du din villa på bästa sätt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *